Jak parzyć herbatę? 0
Jak parzyć herbatę?

Chcesz dowiedzieć się jak parzyć herbatę? Nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Poznaj kilka zasad, które pozwolą Ci cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!

Pewnie wiesz, jak popularne są gotowe susze w torebkach. Jednak są one niskiej jakości, a stosujemy je zazwyczaj ze względu na wygodę. Często pomijamy rytuał parzenia herbaty, do którego mieszkańcy Azji przywiązują uwagę. Właściwie zaparzone liście wybranego przez Ciebie gatunku, pozwolą Ci wejść na zupełnie inny poziom zapachowych i smakowych doznań. To właśnie ten cudowny rytuał parzenia herbaty wpływa na właściwości zdrowotne, uwydatnia jej smak i aromat. Czujesz już ten cudowny zapach, prawda? Za chwilę nie będziesz mógł przestać o nim myśleć, a po przeczytaniu całości pobiegniesz zaparzyć ulubioną herbatę. Gwarantujemy! Potraktuj to, jako chwilę dla siebie i moment wyciszenia.

 

Przedstawimy Ci podstawowe zasady i sposoby parzenia herbaty. Jeśli jesteś miłośnikiem tego wspaniałego napoju, z pewnością wiesz, że istnieje wiele odmian, smaków i aromatów. To właśnie od rodzaju herbaty zależy sposób jej parzenia. Wybór herbat jest tak ogromny, że każdy ma szansę odnaleźć swój ulubiony smak. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę i wchodzisz w świat pachnących naparów, koniecznie musisz wiedzieć jak parzyć herbatę!

 

Wyjątkowe naczynia do parzenia herbaty

 

Co wpływa na jej wyjątkowy smak? Przede wszystkim jest to odpowiednia temperatura, ilość suszu oraz czas parzenia. Oczywiście duże znaczenie ma także dobranie odpowiedniego naczynia do parzenia. Polecamy zaparzacz do herbaty marki Chambord. Ten cudowny dzbanek jest wykonany z żaroodpornego szkła borokrzemowego. Możesz zaparzyć w nim każdy rodzaj herbaty. Co go wyróżnia? Dzbanek ze szkła sprawia, że masz możliwość obserwowania procesu parzenia herbaty! Widzisz, jak powoli zmienia się jej kolor i czujesz ten cudowny aromat unoszący się dookoła. Jego pojemność to aż 1,3 litra! Kolejną korzyścią jest duży filtr, który umożliwia uwolnienie pełni smaku i aromatu z pojedynczych liści herbaty. A może wolisz parzyć mniejszą ilość tego pysznego napoju, bezpośrednio w kubku? Wtedy wybierz zaparzacz do herbaty Hangtea lub oryginalny i uroczy zaparzacz do herbaty w kształcie ciasteczka. To tylko kilka produktów z naszego sklepu. Koniecznie sprawdź, co jeszcze możemy Ci zaoferować, bo jest w czym wybierać!

 

 

Wiesz już, jakie naczynia wybrać. Teraz czas, żebyś dowiedział się krok po kroku, jak wygląda proces parzenia.

Jakiej wody użyć?

 

Jeśli chcesz poczuć naprawdę wyjątkowy smak herbaty, używaj wody mineralnej lub wody filtrowanej, a nie tej bezpośrednio z kranu. Woda kranowa jest często twarda i ma dużo kamienia, co zdecydowanie wpływa na smak napoju. Ważne jest, by wodę gotować tylko raz. Co to oznacza? Zawsze używaj świeżej wody. Tylko wtedy jest ona dobrze natleniona, co z kolei wpływa na jej smak i aromat.

 

Poznaj jeszcze jedną ciekawostkę: jeśli chcesz, aby herbata dłużej była ciepła, przed rozpoczęciem procesu parzenia, rozgrzej dzbanek lub kubek ciepłą wodą. Pozostaw ją na minutę i wylej. Następnie rozpocznij zaparzanie herbaty.

Jaka powinna być temperatura i czas parzenia?

 

Temperatura, jak i czas parzenia zależy przede wszystkim od rodzaju herbaty, którą masz ochotę wypić. Gdy wybierzesz herbatę czarną, możesz zaparzyć ją tylko raz. Zalej liście wodą w temperaturze 95-100 stopni i poczekaj od 1 do 2 minut. Wydłużając ten czas, uzyskasz gorycz, która nie każdemu odpowiada. Jeśli jesteś wielbicielem herbaty zielonej, możesz parzyć ją aż 3 razy. Wystarczy zalać wodą w temperaturze 60-85 stopni i poczekać 3 minuty. Ten wyjątkowy i niezwykle zdrowy napar możesz zaserwować swoim gościom w cudownym designerskim imbryku marki Price & Kensington. Spotkanie z przyjaciółmi nabierze zupełnie nowego klimatu. Pięknie podana i aromatyczna herbata zachwyci Twoich gości. Herbatę białą, podobnie jak zieloną, możesz parzyć 3 razy, zalewając wodą w temperaturze 85 stopni. Jednak tu należy poczekać trochę dłużej, od 5 do 7 minut. Delektuj się jej wyjątkowym smakiem, podając ją w eleganckim dzbanku żeliwnym marki Kitchen Craft. Będziesz pod wrażeniem jego wyjątkowego designu. Wszystkim smakoszom wyjątkowe doznania przyniesie herbata pu-erh, można parzyć ją wielokrotnie, zalewając wodą w temperaturze 90-100 stopni. Należy poczekać 3 minuty i gotowe!

Wiesz już wszystko, na temat zasad parzenia herbaty. Pozostało tylko wybrać zaparzacz, który spełni Twoje oczekiwania i pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem oraz cudownym aromatem ulubionej herbaty. Nie czekaj i sprawdź, jakie zaparzacze do herbaty i ziół znajdziesz w naszej ofercie! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl