LODY MATCHA 0
LODY MATCHA

Jak przygotować lody matcha? Odpowiedź poniżej:

Składniki

  • 500 ml śmietany
  • 300 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g proszku matcha
  • 8 żółtek
  • 100 g miodu
  • 2 limonki
  • kostki lodu do schładzania
  • świeże jagody i / lub mięta do serwowania

Przybory

  • tarka Fine
  • mikser ręczny z trzepaczkami
  • rondelek
  • trzepaczka
  • dobra tarka
  • duży rondel
  • duża miska
  • szpatułka

Krok 1

Ubij mikserem ręcznym część śmietany na sztywno.

  • mikser ręczny z trzepaczkami
  • 300 ml śmietany

Krok 2

Dodaj do rondelka resztę śmietany oraz mleko i doprowadź do wrzenia. Natychmiast dodaj cukier i proszek matcha. Mieszaj do momentu aż składniki się połączą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę, a następnie zdejmij rondelek z ognia.

  • rondel, trzepaczka
  • 200 ml śmietany, 300 ml mleka, 70 g cukru, 20 g proszku matcha

Krok 3

Do miski dodaj żółtka, miód i sok z limonek. Postaw miskę na rondlu z wrzącą wodą. Dodaj skórkę z limonki i ubijaj ok. 3 - 4 min. aż sos zgęstnieje. Uważaj, by go nie przegrzać.

  • drobna tarka np. Fine, duży rondel, duża miska
  • 8 żółtek, 100 g miodu, 2 limonki

 

Krok 4

Zdejmij mieszankę z żółtek z palnika. Połącz z kremem matcha. Ubijaj trzepaczką, aż dobrze się połączą. Umieść rondel nad łaźnią lodową i kontynuuj ubijanie przez około. 3 - 4 min.

  • trzepaczka
  • kostki lodu do kąpieli lodowej

Krok 5

Dodaj ubitą śmietanę do mieszanki żółtek z matchą. Dobrze wymieszaj. Wstaw do zamrażarki na ok. 15 - 18 godzin. W razie potrzeby udekoruj świeżymi jagodami lub listkami mięty. Smacznego!

  • szpatułka
  • świeże jagody i/lub mięta do serwowania

 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl