Marynowany kalafior z chili 0
Marynowany kalafior z chili

Kalafior jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Jedna porcja może zawierać do 73% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Ponadto wykazano, że dieta bogata w kalafiora zmniejsza ryzyko chorób, podczas gdy wysoka zawartość błonnika stanowi znakomitą ochronę wyściółki żołądka i poprawia stan układu trawiennego. Poza jego dobroczynnym wpływem na ciało, kalafior oddziałuje korzystnie również na umysł; wysoka zawartość choliny w kalafiorze jest niezbędna do rozwoju mózgu. Sprawdza się również doskonale w diecie służącej zdrowej utracie wagi, ponieważ cechuje się niską zawartością skrobi, tłuszczu i sodu!

Porcja 1,3 litra

Składniki:

  • 400-500 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 4 łyżeczki nasion gorczycy
  • 5 małych, zielonych papryczek chilli
  • 500 ml białego octu marki Sarson
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki soli do peklowania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cebula
  • 6 lub więcej gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Upewnić się, że kalafior jest podzielony na różyczki o wielkości możliwej do spożycia.
  2. Umyć je i wysuszyć.
  3. Wlać ocet marki Sarson, wodę i sól do rondla postawionego na małym ogniu.
  4. Dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia.
  5. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  6. Włożyć kalafior oraz pozostałe składniki do wysterylizowanego słoika marki Kilner®.
  7. Zalać składniki wystudzoną mieszanką, zakręcić i przed zjedzeniem pozostawić na 24 godziny. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl