Nóż Santoku 16,5 cm Origami Tojiro

Opis
Tojiro ORIGAMI to wyjątkowa seria noży, którą wyróżnia geometryczny design nawiązujący do japońskiej sztuki składania papieru. Każdy nóż powstaje w całości z jednego arkusza wysokowęglowej stali nierdzewnej. Dzięki zaawansowanej metodzie gięcia i zwijania stali, doświadczeni pracownicy przemysłu metalurgicznego z regionu Tsubame-Sanjo stworzyli oryginalną, minimalistyczną konstrukcję o wysokich walorach użytkowych. Technika origami pozwala wyeliminować problemy, jakie może ze sobą nieść spawanie różnych elementów, a więc rdzewienie czy wyraźne starzenie się noża. Trójkątna rękojeść zapewnia zaskakująco wygodny chwyt i posiada w środku pustą przestrzeń, co znacznie zmniejsza wagę produktu. Nowatorski projekt Tojiro podkreśla piękno stalowych noży i czyni je praktycznie niezniszczalnymi.
Serię Tojiro ORIGAMI wyróżniono w Niemczech prestiżową nagrodą iF Design Award 2012.
Santoku to wszechstronny japoński nóż z szeroką, cienką klingą oraz rękojeścią umiejscowioną w taki sposób, że palce operują wysoko nad deską do krojenia. Przeznaczony jest do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest wyjątkowo wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy.
Profesjonalny japoński nóż Tojiro ORIGAMI, Santoku 16,5 cm.
Ostrze: Wysokowęglowa stal nierdzewna molibdenowo - wanadowa
Twardość: 56-58 HRC
Długość całkowita: 30,2 cm
Długość ostrza: 16,5 cm
Szerokość klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 150 g