Nóż Santoku 16,5 cm Shippu Tojiro

Opis
Seria noży Tojiro Shippu DP Damascus, to wyjątkowe połączenie ostrzy w stylu europejskim z rękojeściami w stylu japońskim. Praktyczne ostrza o podwójnym szlifie wykonane zostały z wysokiej jakości tzw. stali damasceńskiej: 63 warstw lub 37 warstw stali nierdzewnej, osłaniających niezwykle twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Piękny, wielowarstwowy materiał powstaje zgodnie z tradycyjnymi technikami wykuwania stali, dzięki czemu nóż służy użytkownikom dłużej niż narzędzia ze zwykłych materiałów. Wygodne, dębowe rękojeści zamocowano pierścieniem z bawolego rogu, który stopniowo zaciska się wokół nasady i zapobiega wysunięciu się klingi.
Wielofunkcyjny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, ziół, mięsa i ryb. Jak każdy nóż Santoku, także i ten posiada charakterystyczny, obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do salaterki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Profesjonalny japoński nóż Tojiro Shippu, Santoku 16,5 cm.
Ostrze: stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 30,3 cm
Długość ostrza: 16,5 cm
Szerokość klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 110 g