Nóż Santoku 17 cm Yoshimitsu Satake

Opis
Noże Satake z serii Satake Yoshimitsu to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych narzędzi z kraju wschodzącego słońca. Klingi wykonane są z bardzo mocnej i twardej stali wysokowęglowej SK-5, która przez długi czas zachowuje fenomenalną ostrość. Drewniane rękojeści w kształcie ośmiokąta wzmocniono pierścieniem z tworzywa. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości noże ze stali węglowej są niezwykle cenione przez japońskich mistrzów kuchni, mimo że wymagają troskliwszej opieki.
Profesjonalny japoński nóż Satake Yoshimitsu, Santoku 17 cm.
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta.
Ostrze: Rdzewna stal SK-5
Twardość: 62 HRC
Długość całkowita: 30 cm
Długość ostrza: 17 cm
Szerokość klingi: 4,5 cm
Grubość klingi: ok. 2,3 mm
Waga: ok. 110 g