Nóż Shirogami Satin Yanagi 24 cm Hideo Kitaoka

Opis
Mistrz Hideo Kitaoka specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych. Krawędzie tnące noży wykuwa ze stali wysokowęglowej, która jest bardzo twarda, ale nie tak krucha, jak można się było spodziewać. Zewnętrzne warstwy ostrzy składają się z wielowarstwowej stali damasceńskiej, która w języku japońskim nosi nazwę "Suminagashi". Twardość ostrzy wynosi ponad 60 HRC. Eleganckie uchwyty wykonane są z drzewa, a skuwka to azjatycki róg bawoła.
Nóż kuchenny Yanagi 24 cm Hideo Kitaoka
Uniwersalny nóż kuchenny, który doskonale sprawdza się do plastrowania jednym cięciem surowej ryby i mięsa. Świetnie spisuje się również w oprawianiu ryb i zdejmowania skóry oraz podczas przygotowywania sushi, carpaccio czy innych potraw z delikatnych składników.
Dane techniczne:
- ostrze: 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami,
- rękojeść: drewno różane,
- twardość: 63 HRC +/- 1,
- długość całkowita: 37,5 cm,
- długość ostrza: 24 cm,
- szerokość klingi: 3,1 cm,
- grubość klingi: 3,8 mm,
- sposób ostrzenia: jednostronny,
- waga: ok. 147 g.
Noża nie wolno myć w zmywarce.
Nóż najlepiej czyścić ręcznie, używając do tego celu łagodnego płynu do mycia naczyń i wody. Umyty nóż należy dokładnie wypłukać i wysuszyć, wycierając go czystym ręcznikiem lub ściereczką.