Nóż Szefa kuchni 24 cm Shirogami Tojiro

Opis
Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych rdzewnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat (zwana Kurouchi) nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Lekkie rękojeści w kształcie litery D wykonano z gęstego i odpornego na wilgoć drewna magnolii japońskiej.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro SHIROGAMI 24 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Twardość: +/- 60 HRC
Długość całkowita: 41 cm
Długość ostrza: 24 cm
Szerokość klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 4,1 mm
Waga: ok. 135 g