Nóż Usuba 18 cm dwustronnie ostrzony Bunmei

Opis
Marka noży Bunmei Gincho to tradycyjne japońskie noże kuchenne, wytwarzane przez firmę Yoshikin, producenta noży marki GLOBAL. Przeznaczone są dla profesjonalistów, którzy potrzebują w codziennej pracy niezawodnych, specjalistycznych narzędzi.
Noże wyposażono w rękojeści z drewna magnoliowego, które nie ślizgają się w dłoni. Klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu, dzięki czemu noże zachowują ostrość przez długi czas. Tradycyjny kształt rękojeści – tzw. litera D – gwarantuje komfortowy chwyt, a szlif jednostronny nie ma sobie równych w pracy z surowymi rybami i mięsem. Noże Bunmei są cenione we wszystkich zakątkach globu, przy czym w Japonii otrzymały rekomendację krajowego Towarzystwa Higieny Żywności i cieszą się nieprzerwanym uznaniem japońskich szefów kuchni.
Bunmei Nóż Usuba 18cm ostrzony dwustronnie
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
- ostrze: stal molibdenowo-wanadowa,
- rękojeść: drewno magnoliowe,
- twardość: 58 HRC +/- 1,
- długość całkowita: 30,8 cm,
- długość ostrza: 18 cm,
- szerokość klingi: 4,7 cm,
- grubość klingi: 2,0 mm,
- sposób ostrzenia: dwustronny,
- waga: ok. 110 g.