Nóż Yanagi-Sashimi 27 cm Aogami Damascus Tojiro

Opis
Klasyczny, japoński ostrzony jednostronnie nóż dla ekspertów oraz doświadczonych szefów kuchni. Powstał na bazie specjalnej stali wysokowęglowej o bardzo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Klingi z tych materiałów są znacznie twardsze, ostrzejsze i bardziej wytrzymałe od modeli ze stali nierdzewnej. Ponieważ we wszystkich seriach twarde rdzenie okuto żelazem miękkim, noże są stosunkowo łatwe w utrzymaniu. Stal Aogami zawiera dodatek chromu i wolframu, dzięki czemu ostrza wykazują także zwiększoną odporność na ścieranie i pęknięcia. Tojiro MoV to seria bardzo ostrych noży z dwuwarstwowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu. Wyposażono je w wygodne, ośmiokątne rękojeści z żywicy elastomerowej, które są dostosowane do wymogów systemu HACCP.
Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Profesjonalny japoński nóż Tojiro Aogami Damascus, Yanagi-Sashimi 27 cm.
Ostrze: stal wielowarstwowa Aogami
Twardość: +/- 63 HRC
Długość całkowita: 41,8 cm
Długość ostrza: 27 cm
Szerokość klingi: 3,5 cm
Grubość klingi: ok. 3,5 mm
Waga: ok. 160 g