Nóż Yanagi-Sashimi 30 cm Aogami Damascus praworęczny Tojiro

Opis
Klasyczny, japoński ostrzony jednostronnie nóż dla ekspertów oraz doświadczonych szefów kuchni. Powstał na bazie specjalnej stali wysokowęglowej o bardzo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Klingi z tych materiałów są znacznie twardsze, ostrzejsze i bardziej wytrzymałe od modeli ze stali nierdzewnej. Ponieważ we wszystkich seriach twarde rdzenie okuto żelazem miękkim, noże są stosunkowo łatwe w utrzymaniu. Stal Aogami zawiera dodatek chromu i wolframu, dzięki czemu ostrza wykazują także zwiększoną odporność na ścieranie i pęknięcia. Tojiro MoV to seria bardzo ostrych noży z dwuwarstwowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu. Wyposażono je w wygodne, ośmiokątne rękojeści z żywicy elastomerowej, które są dostosowane do wymogów systemu HACCP.
Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długiej, wąskiej i cienkiej klindze w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Profesjonalne ostrza z tzw. stali damasceńskiej stworzono dla doświadczonych szefów kuchni, którym nie wystarczają zwykłe narzędzia.
Profesjonalny nóż w stylu japoński dla osób praworęcznych Tojiro Aogami Damascus, Yanagi-Sashimi 30 cm.
Ostrze: stal wielowarstwowa Aogami
Twardość: +/- 63 HRC
Długość całkowita: 45 cm
Długość ostrza: 30 cm
Szerokość klingi: 3,5 cm
Grubość klingi: ok. 4,5 mm
Waga: ok. 190 g