Nóż do pieczywa 23 cm Global SAI-05

Opis
Global SAI to ekskluzywna linia noży, zaprojektowana przez Komin Yamada z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie noże są wytwarzane ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła i najnowszej technologi wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy atutem. Ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu.
Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Solidny nóż z długim, ząbkowanym ostrzem, które doskonale się sprawdza przy krojeniu twardej, grubej skórki pieczywa. Nóż jest ostry jak brzytwa i idealnie wyważony, co pomaga uzyskać gładkie, równe kromki bez zgniatania puszystego wnętrza w świeżych wypiekach.
Ostrze – 3-warstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO, stal nierdzewna młotkowana (ząbkowane ostrze)
Twardość ostrza – 58-59 HRC
Długość całkowita – 37,5 cm
Długość ostrza – 23 cm
Szerokość klingi – 3,7 cm
Grubość klingi – 2,5 mm
Waga – ok. 242 g