Nóż do porcjowania 21 cm Shippu Tojiro

Opis
Seria noży Tojiro Shippu DP Damascus, to wyjątkowe połączenie ostrzy w stylu europejskim z rękojeściami w stylu japońskim. Praktyczne ostrza o podwójnym szlifie wykonane zostały z wysokiej jakości tzw. stali damasceńskiej: 63 warstw lub 37 warstw stali nierdzewnej, osłaniających niezwykle twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Piękny, wielowarstwowy materiał powstaje zgodnie z tradycyjnymi technikami wykuwania stali, dzięki czemu nóż służy użytkownikom dłużej niż narzędzia ze zwykłych materiałów. Wygodne, dębowe rękojeści zamocowano pierścieniem z bawolego rogu, który stopniowo zaciska się wokół nasady i zapobiega wysunięciu się klingi.
Nóż przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni, szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalne ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę dokładniej i płynniej, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso. Lekka rękojeść w kształcie litery D pozwala trzymać nóż na wiele różnych sposobów.
Profesjonalny japoński nóż do porcjowania, Tojiro Shippu 21 cm.
Ostrze: stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 36 cm
Długość ostrza: 21 cm
Szerokość klingi: 3,6 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 91 g