Nóż szefa 18 cm ręcznie kuty YBB TAKESHI SAJI VG-10

Opis
Takeshi Saji jest jednym z najbardziej znanych japońskich mistrzów wytwarzających noże. W swojej pracy stosuje tradycyjne ręczne metody obróbki stali, co czyni je unikatowymi. Każdy nóż różni się wzorem i szczegółami jak płatki śniegu. Do wykonywania wysokiej klasy kling swoich noży używa jednej z najtwardszych dostępnych stali, sproszkowanej stali hutniczej R2 / SG2, co stanowi o wyjątkowej żywotności ostrza.
Najbardziej wszechstronny i najczęściej używany nóż kuchenny. Zaprojektowany tak żeby wykonywać większość kuchennych zadań, od krojenia filetów, siekania ziół czy szatkowania warzyw po dzielenie dużych porcji mięsa i porcjowania pieczeni.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Takeshi Saji 18 cm.
Rączka: bycza kość
Ostrze: stal 61 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: 61 HRC
Długość ostrza: 18 cm
Rękojeść: okładziny z żółtej byczej kości
Nie wolno myć w zmywarce.
Nóż najlepiej czyścić ręcznie, używając do tego celu łagodnego płynu do mycia naczyń i wody. Umyty nóż należy dokładnie wypłukać i wysuszyć, wycierając go czystym ręcznikiem lub ściereczką.