Nóż szefa kuchni 19 cm Global SAI-01

Opis
Global SAI to ekskluzywna linia noży, zaprojektowana przez Komin Yamada z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie noże są wytwarzane ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła i najnowszej technologi wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy atutem. Ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu.
Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Ostrze – 3-warstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO, stal nierdzewna młotkowana
Twardość ostrza – 58-59 HRC
Długość całkowita – 34 cm
Długość ostrza – 19 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 2,5 mm
Waga – ok. 245 g