Nóż uniwersalny 13 cm ręcznie kuty TAKESHI SAJI YBB VG-10

Opis
Takeshi Saji jest jednym z najbardziej znanych japońskich mistrzów wytwarzających noże. W swojej pracy stosuje tradycyjne ręczne metody obróbki stali, co czyni je unikatowymi. Każdy nóż różni się wzorem i szczegółami jak płatki śniegu. Do wykonywania wysokiej klasy kling swoich noży używa jednej z najtwardszych dostępnych stali, sproszkowanej stali hutniczej R2 / SG2, co stanowi o wyjątkowej żywotności ostrza.
Nóż z ostrzem o średniej długości, może zastępować zarówno nóż do obierania jak i nóż szefa kuchni.
Profesjonalny japoński nóż uniwersalny Takeshi Saji 13 cm.
Rączka: bycza kość
Ostrze: stal 61 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: 61 HRC
Długość całkowita: 25 cm
Długość ostrza: 13 cm
Szerokość klingi: 2,9 cm
Grubość klingi: 2,0 mm
Waga: ok. 133 g
Rękojeść: okładziny z żółtej byczej kości
Nie wolno myć w zmywarce.
Nóż najlepiej czyścić ręcznie, używając do tego celu łagodnego płynu do mycia naczyń i wody. Umyty nóż należy dokładnie wypłukać i wysuszyć, wycierając go czystym ręcznikiem lub ściereczką.