Nóż uniwersalny 15 cm TAKESHI SAJI WBB R-2

Opis
Takeshi Saji jest jednym z najbardziej znanych japońskich mistrzów wytwarzających noże. W swojej pracy stosuje tradycyjne ręczne metody obróbki stali, co czyni je unikatowymi. Każdy nóż różni się wzorem i szczegółami jak płatki śniegu. Do wykonywania wysokiej klasy kling swoich noży używa jednej z najtwardszych dostępnych stali, sproszkowanej stali hutniczej R2 / SG2, co stanowi o wyjątkowej żywotności ostrza.
Nóż z ostrzem o średniej długości, może zastępować zarówno nóż do obierania jak i nóż szefa kuchni. Jego rola zależy od wyobraźni kucharza, doskonały do krojenia owoców, siekania warzyw i ziół.
Profesjonalny japoński nóż uniwersalny Takeshi Saji 15 cm.
Ostrze: stal 61 warstwowa rdzeń R2
Twardość: 63 HRC
Długość całkowita: 26,5 cm
Długość ostrza: 15 cm
Szerokość klingi: 3,2 cm
Grubość klingi: ok. 1,6 mm
Waga: ok. 115 g
Rękojeść: okładziny z żółtej byczej kości
Nie wolno myć w zmywarce.
Nóż najlepiej czyścić ręcznie, używając do tego celu łagodnego płynu do mycia naczyń i wody. Umyty nóż należy dokładnie wypłukać i wysuszyć, wycierając go czystym ręcznikiem lub ściereczką.