Szwedzki nóż do filetowania 21 cm Global G-41

Opis
Noże marki GLOBAL należą do najlepszych noży kuchennych na świecie. Charakteryzują się eleganckim designem, doskonałą jakością i łatwością konserwacji.
Noże GLOBAL są wykonane z materiałów najwyższej klasy. Do wyrobu klingi stosowana jest opatentowana przez Yoshikin, wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18. Dzięki właściwością tej stali nóż zachowuje ostrość o wiele dłużej niż produkty z innych stopów i staje się wyjątkowo odporny na rdzę, przebarwienia czy korozję.
Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze jest mocniejsze, kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża.
Pojedyncze noże GLOBAL, podobnie jak w dawnych czasach miecze Samurajów, są dokładnie ważone, aby jako gotowe, doskonale wyważone narzędzia idealnie leżały w dłoni. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja eliminują problem zakamarków, w których mogłyby się zbierać resztki jedzenia lub brud. Noże spełniają zatem najbardziej restrykcyjne normy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
Charakterystyczna dla produktów GLOBAL “kropkowana” rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry.
Specjalistyczny nóż przeznaczony do filetowania i krojenia ryb, a także do sprawiania innych rodzajów mięs, np. wołowiny czy wieprzowiny. Sztywna klinga znakomicie się sprawdza w przypadku ryb o dużych gabarytach, gdy trzeba dokładnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa.
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu)
Twardość ostrza – 56-58 HRC
Długość całkowita – 34 cm
Długość ostrza – 21 cm
Szerokość klingi – 1,1 cm
Grubość klingi – 2 mm
Waga – ok. 110 g